Oldalak

2012. augusztus 14., kedd

Ribizli lekvár- változatok

Ahogy mondtam el vagyok maradva.... ezzel a bejegyzéssel is. Már vagy 3-4 hete csináltuk Kisribizlivel. :) Vagyis én csak segítettem, mert a ribizli az övé volt (vagyis hát ő vette, tulajdonképpen nem is ő hanem az ősei, de mindegy :P)Az eredmény csodás magnélküli ribizlilekvár :)
Amúgy ez a lekvár 3 napig készült: első nap leszemeztük a ribizlit, és rátettük a cukrot, második nap, egy kicsit felfőztük és átpasszíroztuk, és harmadik nap beletettünk egy kis dzsemfixet , és véglegesen felfőztük, és üvegekbe raktuk! De ahogy mondani szokás :"Három a magyar igazság!" ezért lettek olyan finomak.
Ahogy írtam, Ribizlilekvár-változatok, tehát magyarul 3 fajta ribizlilevár készült a 4 kg ribizliből és a 1,4 kg cukorból, 2 kilóból sima ribizlilekvár, és a maradék 1-1 kilóból málnás- és vaníliás.


Hozzávalók:

4kg ribizli             30dkg málna           1 vaníliarúd, vagy 4-6 evőkanál vanília kivonat
1,4 kg cukor
1 csomag dzsemfix

Elkészítés:   
Először is le kell szemezni a megmosott ribizlit. Ez úgy történik, hogy fogunk egy fürt ribizlit, és egy villát végighúzunk, a szárán, és pikk-pakk lent is vannak.Csak ez 4 kg ribizlinél egy kicsit már fárasztó! :) jaaa és közben még figyelni kell még azt is hogy a rossz szemeket ki kell dobni....
Ha leszemeztük, akkor mehet rá a cukor, és pár órát állni hagyni,(mi egy egész napot hagytunk neki.) közben pedig kipihenhetjük a szemezés fáradalmait, vagy főzhetünk levest, vagy bármit.... :P (mi egy egész napot hagytunk neki.)
Ezután fel kell egy kicsit főzni, és át kell passzírozni a ribizlit. Hát ez is egy elég, hát hogy is mondjam... unalmas rész, de felváltva csináltuk, úgyhogy így már jobb volt.
Ezt követően szét kell osztani az átpasszírozott ribizlit. Mi 3 részre osztottuk, 2 kg, 1 kg, és 1 kg-ra.
Az egyik 1 kg-ba belerakjuk a málnát, és feltesszük  közepes lángra a tűzhelyre.(Eredetileg volt 1 kg málnánk (vagyis Kisribizlinek) csak a 3 nap alatt tönkrement és ki kellet dobni :( az a fránya drága málna..... na mindegy.
A másik 1 kg -ba beletesszük a házi vanília-kivonatunkat, (ha van ilyen, ha nincs akkor vaníliarudat tegyünk bele) és az is feltesszük a tűzre.
A 2 kg-ba nem teszünk semmi ,de feltesszük főzni.
Közben a dzsemfixet három fele osztjuk.(érdemes úgy ,hogy a 2 kg-ba több kerüljön), és ha felforrt a 3 lekvár akkor belekeverjük a dzsemfixet. (A ribizlinek amúgy magas a pektin tartalma, szóval elvileg magától is besűrűsödik, de a tartósítás szempontjából tettünk bele.)
 És már csak üvegekbe kell rakni, és kész.
Nekünk lett egy üveg málnás-vaníliás ribizlilekvár is,ugyanis amikor üvegekbe tettünk akkor maradt egy fél üveggel a málnásból, maradt egy fél üveggel a vaníliásból, úgyhogy összeöntöttük. :)

Az eredmény pedig mondom csodás, úgyhogy várom a következő lekvárfőző partit Kisribizli!!!! :)

1 megjegyzés:

  1. na végre! :) kóstoltad már vmelyiket? én még őrzöm őket egy kicsit.. :)

    VálaszTörlés