Oldalak

2012. április 15., vasárnap

Batikolás

Igen batikolás! Már régóta ki szerettem volna próbálni ezt a technikát.Gondolom mindenki ismeri a technikát: amikor általában szabálytalan, általában fehér, vonalak, körök díszítenek.A lényeg ,hogy összekötözgetjük a pólót, anyagot... amit szeretnénk, és ahol bekötöztük ott nem fogja meg a festék ,és így szép szabálytalan, és mindig más-más alakzatot kapunk. Nem bonyolult, és a végeredmény nagyon szép lesz, csak egy kicsi felfordulás is jár hozzá, szerencse ,hogy itt volt nekünk Agancs... :)



Ami kell hozzá:
-póló, vagy vászon táska, vagy bármi amit batikolni szeretnénk, és lehet is batikolni
- kötözéshez vékony zsineg,vagy spárga ,de legjobb a kenderzsinór
-batikfesték  (Mi deka batikfestéket használtunk,amit hobbyművészben lehet kapni amit csak 3 liter vízzel, és 1 evőkanál sóval fel kell oldani, és egy pici várni kell vele ,hogy kicsit kihűljön.)
-edények,vödrök amikben a festékeket kikeverjük+még vödrök amikben kiáztatjuk egy kicsit festés után
-a festés utáni áztatáshoz ecet
-kavicsok
-régi terítő amivel az asztalt megvédjük
-kötény, hogy a ruhánkat megvédjük

A munka folyamata:
Kikeverjük a festéket, (a miénkhez csak forró víz ,és 1 evőkanál só kellett) tehát felforraljuk a vizet ,és ha felforrt beleöntjük egy vörörbe (amibe batikolni fogunk), belekeverjü a festéket ,s 1 evőkanál sót, majd megvárjuk ,míg egy kicsit kihűl. Ha több színnel batikolunk, akkor a többi festéket is kikeverjük.

Mi árnyékolót batikoltunk (2 db lepedőt felvágtunk 45x45cm-es darabokra, mert úgy több különböző mintát lehet csinálni), meg pólókat.Az árnyékoló darabjait több színűre is lehet festeni, de a pólókat nem nagyon (pólót is lehet több színűre ,de azt a gyakorlottaknak ajánlanám :))
Ha több színnel batikolunk 1 anyagot ,akkor a legvilágosabb színnel kezdjük.

Ami fontos, hogy ne mossuk ki mosógépben (csak ha a festéken nem tüntetik fel ,hogy mossátok ki, mert egyébként olyan is van amit ki kell) ,mert akkor önmagát is összefogja, és eltűnnek a minták. :(
Én tapasztaltam, sajnos,de ha véletlenül mégis kimossátok, akkor csapó 2 ,és elő a hypoval, áztassátok be amíg ki nem világosodnak a színek, és mehet az egész elölről. Mi ezt csináltunk :)

És ami még nagyon-nagyon fontos, hogy ha készen van mindegyik anyag a batikolással ,és már megszáradtak, akkor 1 éjszakára, ecetes vízbe kell áztatni, és akkor lehet mosni elvileg mosógépben is ,de én azért kézzel fogom kimosni. :P

A minták:
Körös minta:
Terítsük ki az anyagot ,és (ha négyzet akkor a közepébe) csippentsünk bele az anyagba,úgy hogy fogjunk bele egy kerek kavicsot, és kössük el szorosan! alatta az anyagot. Ezután már csak sorban kötözzük be egy kis részt mindig kihagyva.

Ha megvan kötözve, jó szorosan ,mert csak akkor fog látszódni a minta ,ha jó szorosan mag megkötve, mert akkor nem tud alámenni a festék.Tegyük bele a festékbe a "hurkánkat". Ha több színűt akarunk akkor pl.az elejét ,és a legvégét más színbe mártjuk,mint a közepét,de kb.a festékbe 15 percig kell állnia, úgyhogy valahogy rögzítsük a vödörhöz, ha más színekbe mártjuk ,hogy ne essen bele 1színbe.

  
Ha megfestettük a színeket, tegyük ecetes vízbe, hogy kiázzon kb.15 percre. (1 vödörnyi vízbe kb.2 ek. ecet szükséges)
Jaaaa, és amit elfelejtettem, hogy a festésnél feltétlenűl legyen rajtatok gumikesztyű, meg a festék ,csak 2-3 nap után kopik a bőrről.
Hogyha letelt a 15 perc ázás az ecetes vízben akkor, kibonthatjuk az anyagot. (Ennél is érdemes kesztyűt húzni! :)) És terítsük ki.

Csíkos minta:
Hosszában csavarjuk fel a textilt, és ezt a tekercset kössük el szorosan több helyen 1-3 cm szélesen, és tegyük egy tálcára, vagy egy deszkára, és ezekre az 1-3 cm -es szakaszokra ecsettel tunkoljuk a rá a festéket.

 
Krepp papír szerű minta:
Ennél a mintánál nagyon fontos, hogy nagyon-nagyon SZOROSAN kötöttük meg az anyagot!!
Mert már nekünk is amikor csináltunk lett 1-2 olyan selejtes ami ilyen krepp papíros mintásnak készült, csak elég szorosan tekertük, és így az egész egyszínű lett.
Szóval fogjuk az anyagot egy gombóccá gyúrjuk össze, és jó szorosan tekerjük be! Ennyi! :)
 

Póló:


A pólón ,mint látjuk több fajta minta van,de a határ a csillagos ég... A kezdőbbeknek ajánlom ,hogy először csak egyszínű pólóval próbálkozzanak! :)
Én középre körös mintát raktam, az ujját pedig csak úgy össze-vissza kötöztem.
Az is jó megoldás ,ha a egy nagy kört csináltok. (nekem olyan a hátulja) :D

Na igen ,és ha megszáradtak, mehetnek 1 éjszakára az ecetes vízbe, ahogy fent említettem.
Persze csak ha nem akartok úgy járni ,mint mi! hogy az egész piros lett.... :) ezenkívül amúgy nagyon jó volt ez a nap is ,úgyhogy tuti ,hogy lesz még egy batikolós nap! :D

4 megjegyzés:

  1. Szépek lettek, kár hogy nem voltam ott..

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Szeretném megkérdezni, hogy ecetes vízbe a teljes száradás után kell tenni az anyagot vagy miután megfestettem és hagytam állni kicsit?
    Spirálmintát készítettünk 6 színnel, még nedves az anyag.

    VálaszTörlés
  3. szia h ha megszáradt a poló akkor szétkellszedni és úgy bele rakni az ecetes vízbe vagy úgy kell belerakni ahogy össze kötöttük??

    VálaszTörlés
  4. Kiderült végre???
    Szétszedhetem a hurkát vagy száradás után átassam esetes vízbe? SOS!

    VálaszTörlés