Hozzávalók:
1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin
2 ek méz
porcukor, amennyit felvesz (kb. nekem 500g elég volt)
Először átszitáltam a porcukrot, hogy az esetleges összeragadt szemeket kiküszöböljem. Elkevertem a zselatint, a vízzel, és feltettem vízgőz fölé főzni. Amikor már forró, de még nem forr, beletesszük a margarint, és a mézet, és addig kavargattam, amíg elolvadt benne.
Ezután levettem a tűzről, és elkezdtem beleadagolni a porcukrot. Amikor már nem tudtam kanállal kavarni, kiöntöttem porcukorral megszórt nyújtódeszkára. Fokozatosan adagoljuk a porcukrot, és gyúrjuk, addig amíg nem ragad.
(Nem kell teljesen száraznak lennie ,mert akkor másnap nagyon kemény lesz, inkább ragadjon, nekem még az 500 g porcukorból maradt egy kicsi.)
Csomagoljuk be és tegyük hűtőbe 1 napra, hogy pihenjen. Színezni csak másnap kell!
Másnap elég kemény volt, de gyúrogattam, meg egy kicsi margarinnal bekentem a fondantot, és belegyúrogattam, így már jó állagú lett. (Amikor a színezéket gyúrok bele, akkor nem mindig gyúrok bele margarint, mert az fellazítja a fondantot.)
Tökéletes fondant tortákhoz, figurák, formák (pl.kisvirágok stb.) készítéséhez, és én ezt használom mignon bevonására.
A fondant alá minden esetben kell egy vajas krém, mert csak úgya piskótára nem tapad. Ez a mignon esetében a töltelékból kimaradt krém,
a torta esetében pedig:
- 1/2 l tej
- 6 dkg vaníliás főzős pudingpor (1,5 cs)
- 15 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg Rama
A pudingot elkészítettem a leírás alapján és amikor kihűlt a szobahőmérsékletű margarint belekevertem robotgéppel.
Épp ilyen receptet kerestem, köszönöm szépen! .-)
VálaszTörlésNagyon buta kérdésem lesz, de még nem dolgoztam cukormázzal, muszáj kérdeznem...
Azt el tudom képzelni, hogy a kisvirágokhoz, általában a formákhoz - gondolom - ki kell nyújtani és úgy kiszúrni a formát.
De hogyan vonok be ezzel pl. mignont?
Köszönöm, ha leírod :-)