Oldalak

2013. május 1., szerda

Nyújtható cukormáz: fondant

Igazából már jó rég óta vár ez a recept felrakásra, mióta is.... hmmm Zita szülinapja óta, ami decemberben volt, akkor ígértem, hogy a recept hamarosan felkerül! Most elérkezett a pillanat! :)

Hozzávalók:
1 ek zselatin
6 ek víz
1 ek margarin
2 ek méz
porcukor, amennyit felvesz (kb. nekem 500g elég volt)

Először átszitáltam a porcukrot, hogy az esetleges összeragadt szemeket kiküszöböljem. Elkevertem a zselatint, a vízzel, és feltettem vízgőz fölé főzni. Amikor már forró, de még nem forr, beletesszük a margarint, és a mézet, és addig kavargattam, amíg elolvadt benne.
Ezután levettem a tűzről, és elkezdtem beleadagolni a porcukrot. Amikor már nem tudtam kanállal kavarni, kiöntöttem porcukorral megszórt nyújtódeszkára. Fokozatosan adagoljuk a porcukrot, és gyúrjuk, addig amíg nem ragad.
(Nem kell teljesen száraznak lennie ,mert akkor másnap nagyon kemény lesz, inkább ragadjon, nekem még az 500 g porcukorból maradt egy kicsi.)
Csomagoljuk be és tegyük hűtőbe 1 napra, hogy pihenjen. Színezni csak másnap kell!

Másnap elég kemény volt, de gyúrogattam, meg egy kicsi margarinnal bekentem a fondantot, és belegyúrogattam, így már jó állagú lett. (Amikor a színezéket gyúrok bele, akkor nem mindig gyúrok bele margarint, mert az fellazítja a fondantot.)

Tökéletes fondant tortákhoz, figurák, formák (pl.kisvirágok stb.) készítéséhez, és én ezt használom mignon bevonására.
 
 A fondant alá minden esetben kell egy vajas krém, mert csak úgya piskótára nem tapad. Ez a mignon esetében a töltelékból kimaradt krém, 
a torta esetében pedig:
 • 1/2 l tej
 • 6 dkg vaníliás főzős pudingpor (1,5 cs)
 • 15 dkg kristálycukor
 • 1 cs vaníliás cukor
 • 25 dkg Rama
  A pudingot elkészítettem a leírás alapján és amikor kihűlt a szobahőmérsékletű margarint belekevertem robotgéppel.1 megjegyzés:

 1. Épp ilyen receptet kerestem, köszönöm szépen! .-)

  Nagyon buta kérdésem lesz, de még nem dolgoztam cukormázzal, muszáj kérdeznem...

  Azt el tudom képzelni, hogy a kisvirágokhoz, általában a formákhoz - gondolom - ki kell nyújtani és úgy kiszúrni a formát.
  De hogyan vonok be ezzel pl. mignont?

  Köszönöm, ha leírod :-)

  VálaszTörlés