Oldalak

2012. május 28., hétfő

Eperszörp

Megnyitottak az eper földek! Úgyhogy voltunk szedni (a héten már kétszer is :) ) Nagyon finom zamatos epreket szedtünk (meg ettünk :P). Szóval szedés és evés közben gondolkoztam, és arra gondoltam milyen jó lenne egy kis eperszörp. Így hát összeollóztam egy-két receptet és megszületett...
...az enyém:
-1 kg eper
-6 dl víz
-80 dkg kristálycukor

Ennyi lett az 1 kg-ból

(A bal oldali üveget nézzétek az az igazi színe, csak a jobb oldali üvegnek ilyen furi volt a külseje, és ettől más színűnek látszik a szörpi)

Elkészítés:
Mossuk meg és csumázzuk ki az epreket, vágjuk fel (nem kell nagyon apróra), öntsünk hozzá 6 dl vizet, és közepes lángon főzzük fel. (Nem kell nagyon, csak egy  annyira, hogy bugyogjon egy picit)Hagyjuk hűlni, annyira ,hogy turmixolható hőmérsékletű legyen, és turmixoljuk össze. Tegyük vissza főzni, és amikor elkezd forrni, vegyünk vissza a lángot, és letakarva, kevergetve főzzük kb.30 percig.
Most hozzáöntjük a cukrot, és lassú tűzön kevergetve addig főzzük amíg el nem olvad benne a cukor.A keletkező habot szűrővel szedjük le, majd főzzük még kb.20 percig.
Az üvegeket öblítsük ki felforralt majd lehűtött víz ,és ecet keverékével,most  így sterilizáljuk.
Mielőtt még elkezdenénk a szörpöt, leszűrve üvegekbe tölteni, az üvegeket állítsuk egy mély lábosba, amibe engedjünk forró vizet. (Ez azért kell ,hogy a forró szörptől ne repedjenek szét az üvegek.)
Tehát ezután fogjuk a tölcsérünket, állítsunk felé a kis szűrőt, és úgy öntsük bele az üvegbe a szörpöt, hogy közben leszűrjük a magokat. (Ha nem akar belefolyni a szörp, [valószínűleg túl kis lyukú akkor, de nembaj] akkor egy kanál segítségével ,ahogy a porcukrot szokták a süteményekre szórni ,körkörös mozdulatokkal folyassuk bele) a tetejére szórtam egy késhegynyi nátrium-benzoátot, és biztosra mentem vele úgy is ,hogy két celofánréteg közé szórtam még a tartósítóból.

Olyan finom szörp lett belőle.... :)Nagyon más íze van mint annak a bolti mű izé szörpnek.Érdemes kipróbálni, ha jártok valamelyik eperföldön! :D

2 megjegyzés:

  1. Eperföld.. eperföld.. én is mentem volna, de helyette ültem az irodában.. remélem marad még eper a földeken a jövő hétvégéig.. nagyon jól néz ki a szörpöd!:)

    VálaszTörlés
  2. Pont ilyen receptet kerestem. Ezt ma ki is próbálom, köszi :))

    VálaszTörlés