Oldalak

2012. május 31., csütörtök

Citrom ,narancs, lime millefiori

Mi is az a millefiori?
A millefiori egy 18. századi velencei üvegtechnika, melynek során az olvasztott üvegből készült hengereket úgy helyezték egymás mellé, ill. egy központi henger köré, hogy annak metszete egy virágmintát adjon. Elsősorban üvegablakokat, ill, üveggyöngyöket készítettek belőle, ma már széles körben elterjedt. Ezt a
módszert már gyurmával is alkalmazhatjuk. 
Ilyen gyurmás millefiori technikával készítettem el citromomat,a narancsomat,a lime-omat.


 Hozzávalók: (A lime-oshoz)
-zöld, és fehér süthető gyurma
-kés
-tésztanyújtó gép (ezzel gyorsabb a munka, de ha ügyesek vagyunk megpróbálhatjuk pl. egy pohárral egységesen kinyújtani a gyurmát)


Elkészítés:
Zöld gyurmából egy kb.0,3 cm átmérőjű kb. 20 cm hosszúságú hengert gyúrunk. Ezután ebből a hengerből csepp alakot formáztam ,ahogy a képen látjátok. (Vagyis egy picit becsippentettem egy helyen a hengeremet) (2.kép)


                                     1.kép                                                2.kép


 A fehér színűt is egy kicsit puhítjuk, majd tésztanyújtó géppel 1 mm vastagságúra nyújtom (még egy kicsit pohárral rásegítettem, mert a gép nem tudta olyan vékonyra nyújtani :) ) ,és bevonom vele a zöldet.És egy kicsit még igazgatom hogy meglegyen a szép cseppforma. (3.kép)

                                           3.kép                                              4.kép

Ezt a becsippentett hengert 8 egyenlő részre vágtam.
Fehér gyurmából egy vékony hengert csináltam, és e köré illesztettem a 8 kis csepp alakú részt, csúcsos felükkel szemben. (4.kép)
 Most megint nagyon vékonyra nyújtok egy kis fehér gyurmám ,és bevonom, vele -a már majdnem kész limeos millefioritömböm. (5.kép)
 Ha ez kész, most zöldből nyújtok ki ,és betekerem vele az egész eddigi tömbömet (6.kép)
, és KÉSZEN VAGYUNK! Egy kicsit még óvatosan gurigatatjuk, hogy összeolvadjanak szépen a különböző színek, és akkor már tökéletes.
Ha  túl dundi lett a hengerük akkor még nyugodtan sodorjuk rajta óvatosan és akkor kisebb lesz.

                                      5.kép                                               6.kép


Ez az egyik kedven gyurmás technikám. Ha felvágjuk lehet fülbevalót készíteni, ha még sodrunk rajta hogy kisebb legyen ,akkor lehet a kis tortáinkat díszíteni vele, ha nagyobb hengert készítünk lehet lógós fülit.... De majd megmutatom a szerzeményeimet!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése