Oldalak

2013. március 12., kedd

Számgyertya házilag

Ez már a sokadik  számgyertyám amit otthon öntöttem viaszból, természetesen a házi készítésű tortákra rakom. Kisribizli szülinapja után a mamáméra készítettem ilyet,  most Agancs, és a nővérem közös tortájára
 (kicsit viccesen, mivel Agancs 41 Letti 17 éves lett három gyertyát öntöttem egy 4-es ,egy 1-est , és egy 7-est .Ebben a sorrendben raktam a tortára :)

(Bocsi csak tortás képet találtam)

Hozzávalók:
viasz
csillámpor (elhagyható)
egy közepes nagyságú krumpli


A számgyertyákat mindíg a torta alapján csinálom. A citromtortához jól illett a fehér alapon arany csillám, a mami fekete erdő tortáján, pedig a vörös alapon piros csillám! (A fekete erdő torta receptje hamarosan jön!!!igaz ,hogy októberben készült... )

1. féle módszer
Kiválasztok egy nagyobb krumplit, és félbevágom. Ceruzával megrajzolom a számokat (a ceruza jól fog a krumplira), majd késsel esetleg kézzel-lábbal :P najó lábbal azért nem!
 megpróbálom egyenletesen kikaparni. Ezt úgy csinálom, hogy először a szám körvonalát vágom körbe , majd egy hegyes kiskéssel elkezdem kikaparni, majd a késsel meg a körmömmel egyenletesre "csiszolom"
Ezzel a módszerrel egy kicsit göcsörtös lesz a hátulja ,de ezt olyan számoknál használom ,mint pl.:a 8-as, hogy ott belül van két kis kör, és azt sajnos nem lehet a 2. féle módszerrel megcsinálni.)

2.féle módszer
Fogom a krumplit félbevágom, majd 1-1,5 cm-es részt levágok a krumpliból erre megrajzolom a számot, és késsel kivágom belőle.

A levágott részt visszaillesztem a krumplira, a képen is látszik.Belehelyezem  kanócot, és felöntöm felolvasztott viasszal.
Ha akarunk szórhatunk bele csillámot, is mielőtt megköt, de akkor közvetlenül az öntés után, mert 5-6 másodperc után elkezd megkötni.
 Várjunk kb. negyed órát, és azután szedjük ki. Ilyenkor egy kicsit faraghatunk is belőle.

Sikert aratott minden tortán, mindenkinek tetszett, és az elkészítése pedig elég egyszerű, nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik! :)

1 megjegyzés:

  1. a citromtortára.. a fehér-arany gyertyákkal.. igen emlékszem, mély nyomot hagyott.. :)

    VálaszTörlés