Oldalak

2012. július 13., péntek

Máglyarakás

Most hogy nyár van, egyre többször van az ,hogy én készítem el az ebédet. (persze, ha itthon vagyok)
Előző héten ezt a máglyarakást csináltam, amit már többször is kértem anyától ,de ő mondta ,hogy: "egyedül ő ilyen nehéz dolgot nem csinál" pedig nem is nehéz...
Mindegy, nagy sikert aratott ,az egész elfogyott, még nővérem is kétszer szedett, sőt még este is evett belőle, ...de neki nem ízlik... ááá nem!


Hozzávalók: (kb.6 személyre)
-4-5 alma (a mérettől függ)
-1 kk. őrölt fahéj
-15 dkg margarin
-6 szikkadt zsemle vagy kifli
-8 dl tej
 -3-vagy 4 tojás (amennyi tojást fel akarunk áldozni, vagy amilyen nagyra szeretnénk a tetejére a habot)
-15 dkg porcukor,
-1 csomag vaníliás cukor (1 evőkanál a házi vaníliáscukorból)
-kb. 20 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés:
Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, vékonyan felszeleteljük, fahéjjal megszórjuk ,és 5 dkg margarinon megpároljuk. (2-3 részletben, amúgy olyan finom illata van ! én meg szoktam kóstolni néhány kis szeletet ,hogy nehogy "rossz" kerüljön a ételbe :D :P)A zsemléket 1 cm vastagon felszeljük (NEM LAPJÁBAN!)és egy téglalap alakú ,magas tepsiben(vagy jénaiban)  , szétterítem őket.Most a tej következik:fel kell forralni. A tojások sárgáját a többi margarinnal a 15 cukorral , és a vaníliáscukorral robotgéppel habosra verem, és a felforralt tejet ráöntöm.Utána ezt a zsemlére locsoljuk, úgy hogy mindenhol ugyanúgy érje.Előveszek egy kb.30x20 cm-es magas falú tepsit ,és az áztatott zsemle felét belerakom, ezután ráhalmozom az almát, és jön rá a zsemle másik fele. A sárgabaracklekvár (nekem elég sűrű volt ,ezért egy kis vízzel hígítottam) 3/4-ét a zsemlékre kenjük, majd légkeveréssel 165 C°-on 30 percig sütjük.
(Nem is kell mondanom ,hogy nem volt itthon mami-féle sárgabaracklekvár, ezért gyorsan átszaladtam hozzá, hátha neki van. éssss volt, de ott egy kicsit elment az idő ,mert ha a mami elkezd beszélni.... :))

Ezalatt a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, közben apránként hozzákeverünk 2 ek. porcukrot és a lekvár megmaradt 1/4 -ét. Ezt a habot a rakottasra kenjük és 15 percig még visszatoljuk a sütőbe ,de a lángot kb. 15 °C-kal mérsékeljük.Ezután a lángot elzárjuk, és nyitott ajtóval ,még 10 percig szárítjuk a habot.


Mi négyen vagyunk (+egy kutya ,de az nem számít :D) és ez az adag pont jó volt, mondom, ha 1-2 ember kétszer szed, vagy esznek vacsorára, pikk-pakk elfogy :P

Még sosem csináltam máglyarakást, ez volt az első ,de úgy látszik még készül majd még ,ezek után.. :)

1 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon finom! A legutóbb készült igazi mestermű lett:-)

    VálaszTörlés