Oldalak

2012. június 25., hétfő

Nárciszok- drótból matricafestékkel

Hirtelen rám jött a matricafestékes hangulat, ezért ki kellett találni valamit. Megláttam a falon lógó drót csillagot, amit még 1000 éve a nyitott iskolában csináltunk. Gondoltam ,ha én hajlítanám meg a drótot ,és szirmokat csinálnék belőle, és abból össze lehetne rakni egy virágot.
Ilyen lett:



Hozzávalók:
0,5-0,8 mm-es jól hajlítható( réz)drót
üvegfesték
zöld virágkötöző szalag, vagy krepp papír
fólia

Elkészítés:
A szirmokat úgy a legkönnyebb kialakítani, ha feltekerjük egy hengerre, így egy kerek alakot kapunk, amiből kézzel kialakíthatjuk a szirmokat.

1.Tehát először is fogjuk a drótot és tekerjük fel egy hengerre (pl. dezodoros flakonra, vagy egy pohárra) amelynek a két szárát csavarjuk egymásba, de az egyik szárát hagyjuk hosszabbra. Ezt csináljuk meg 6 dróttal.

2.Most már kialakíthatjuk a szirmokat, egy kicsit ki kell csúcsosítani. (Úgy a legjobb, ha lefektetjük az asztalra megfogjuk a szárát ,és valamilyen eszközzel elkezdjük húzni belülről) Vigyázzunk ,hogy sík maradjon a forma ,mert csak úgy lehet festeni.Ha kész akkor már megvannak a szirom alapok.

A szirmokhoz készítsünk hosszúkás leveleket is.
3. Rakjuk  az alapokat (szirom, és levélalap) a fóliára, és matricafestékkel fessük ki. FONTOS HOGY A DRÓTRA IS KERÜLJÖN FESTÉK!

A nárcisz közepéhez tegyünk egymástól 2,5 cm-re két drótot párhuzamosan, és nyomjunk közé festéket. Itt is fontos ,hogy a drótra is tegyünk festéket, még szebb lesz ,ha egy kicsit "cikk-cakkosan" kivisszük a festéket a dróton kívül.

4.Száradás után egyszerűen le lehet húzni a fóliáról a szirmokat. Fogjuk össze a 6 szirmot, és a leveleket is, és tekerjük körbe zöld krepp papírral egy kis ragasztó segítségével.Ilyenkor még egy kicsit lehet alakítgatni, formálgatni a szirmokat.

5. Az utolsó lépés pedig a nárcisz közepe: egyszerűen csavarjuk a mutatóujjunk köré,és nyomjuk a virág közepére. Ragasztani sem kell hiszen, a matricafesték-rétegek egymáshoz tapadnak.

Nagyon jó kis mutatós dísz, akárhova. Csak egy dologra kell figyelnünk, hogy ne tegyük ki erős napfénynek ,mert akkor a matricafesték megolvadhat :)

1 megjegyzés: