Oldalak

2012. szeptember 24., hétfő

Pacsni

Megrendelésre! Apának a múltkori kalácsom íze alapján eszébe jutott a jó kis pacsni, amit gyerekkorában evett.

(A pacsni  végei szélesebbek, a közepén keskenyedő (baba­piskótára emlékeztető) alakú. Felülete egye­netlenül domborodó, fényes, barázdált, világos­barna színű. Bélzete laza, nagy lyukacsú, eny­hén leveles szerkezetű, kellemes, édeskés ízű. A héj és a bélzet mennyiségi aránya erősen a héj javára tolódik el. ettől kellemesen ropogós.Sajnos egyre kevesebb lehetőség van a pékségekben a kézi gyártásra és a vásárlók sem tudnák megfizetni. Néhány pékség próbálkozik gépi osztással pacsnit gyártani, ami azt eredményezi, hogy a zsiradék elkenődik a tésztában, nem alakul ki a ropogós, enyhén leveles szerkezet. ) (Forrás:http://www.pekszovetseg.hu/pacsni)

Beírtuk Google-ba ,hogy pacsni ,és Limara oldala volt az első.Na ezek után most apa kérdezte, hogy "nem sütnék neki pacsnit?", és könyörgő tekintettel nézett rám.Most szerintetek?Hozzávalók:
-41 dkg finomliszt
-3 dkg élesztő
-1 kk. só
-6 dkg cukor
-1+6 dkg vaj
-2,5-3 dl tej

Elkészítés:
-A 6 dkg vajat beteszem a fagyasztóba (mázli, hogy akkor amikor csináltam olcsó volt a vaj, és vettünk 3 csomagot, és agancs betette a fagyasztóba :)  )
-A kenyérsütővel kelt tésztát dagasztatok. A tésztába megy az az 1 dkg vaj!! :) így jó lágy tésztát kapok. (Az én kenyérsütőm programjában benne van a kelesztés is, de ha kézzel dagasztjuk, vagy olyan géppel ami nem keleszt, akkor kelesszük a duplájára. )
-A 6 dkg fagyos vajat nagy lyukú sajtreszelőn, 2 -3 részletben a tésztára reszelem, és hajtogatom, majd nyújtom, úgy mint a leveles tésztát :)


-Kelni hagyom 30 percet, majd kis labdákat szaggatok a tésztából, két kezemmel megfogom és széthúzom egy kicsi a tésztát. (Hogy olyan legyen ,mint a babapiskóta alakja, csak nagyobban.) 


-Sütőpapíros, tepsibe teszem és hagyom kelni 15 percig.
(Az a lényeg ,hogy olyan babapiskóta alakúak legyenek, és elég laposak, mert még keléskor nőnek. A képen nem jó az alakjuk, mert apa mondta, hogy egy kicsit laposabbnak kell lennie, de hát ugye először csináltam. :)   )
-180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig süssük. (Apa azt is mondta, hogy egy kicsit világosabbnak kellene lennie, mint a képen van.)

Nagyon ízlett a megrendelőnek ,és a családnak is, szóval még majd készül!! De akkor dupla adagban!
Így magában is finom, de lekvárral, kakaóval vagy teával, még finomabb!1 megjegyzés:

  1. Apukák könyörgő tekintetének nem lehet ellenállni:-) És nem lebecsülendő tény az sem, hogy a kóstoló után dicsérő szavak is jönnek tucatszámra.

    VálaszTörlés