Kisribizlivel közösen csináltuk, a recept az én ötletem volt, vagyis az ,hogy mit süssünk.Ugyanis a kudarcba fulladt (na jó annyira nem mert megettük a csúnya ázott macaronkákat) macaronkísérletem után kíváncsi voltam, hogy én voltam a béna ,hogy nem sikerült a macaron, vagy ezt lehetetlen elkészíteni.(Vagy legalábbis el kéne menni egy tanfolyamra :)
Hát végül ez lett az eredmény:
Hozzávalók:
-8dkg tojásfehérje (1 napig szobahőmérsékleten pihentetett)
-2,5 dkg cukor (félkemény habveréshez)
-10 dkg finomra darált mandula
-10 dkg porcukor
-10 dkg cukor (szirupfőzéshez)
-3,5 dkg víz
-narancssárga ételfesték
Töltelék:
10 dkg étcsoki
1 dl tejszín
egy kis rum vagy konyak
Díszítéshez:
olvasztott csoki
narancssárga ételfesték
Elkészítés:
A tojásfehérjéket tehát 1 napig a konyhapulton kell hagyni.
(Kicsit olyan érzésünk volt hogy :"úristen a konyhapulton 1 napig?nem fog megromlani?...." de hát ha azt írja akkor mindent megteszünk a tökéletes macaron érdekében!!! )
Ezután a finomra darált mandulát hozzákeverjük a porcukorhoz ,és átszitáljuk, hogy az esetlegesen bennemaradt nagyobb darabok ne okozzanak a későbbiekben problémát.(mert ugye mindent megteszünk a jó macaron érdekében!! ) :)
A mandulás cukorhoz hozzákeverjük a tojásfehérje felét.Ezután a vízből és a 10 dkg cukorból szirupot főzünk. A szirupnak 100 °C-osnak kell lennie, ezt cukorhőmérővel ellenőrizhetjük ,de ha nincs ilyen cukrászkellékünk(mint nekünk) akkor kb. 4-5 percig főzzük.
Közben a másik fél tojásfehérjéből a 2,5 dkg cukorral robotgéppel félkemény habot verünk, és ehhez hozzácsurgatjuk vékony sugárban ,folyamatos keverés közben a cukorszirupot.Addig verjük amíg nem hűl. (amíg langyos nem lesz, kb. 10 perc) Majd ezt a cukorszirupos fehérjehabot, a mandulához forgatjuk,majd ételfestékkel színezzük. (Nekünk egy kicsit világos lett, szerintem lehetett volna sötétebb narancssárga, de nem baj : P )
Ezután habzsákba töltjük, és 50 forintos nagyságú tésztát nyomunk, a sütőpapíros tepsire. Pihentetés nélkül 150 fokra előmelegített sütőben sütjük kb.15 percig.A jó macaron kívül kemény,belül puha, és az alján van egy kiforrt talpacska. (Na nekünk nem egészen ilyen lett, de jobb ,mint ami egyedük csináltam.)
Kihűlés után dekorálhatjuk, úgy hogy a macaronokra 3 csíkot húzunk narancssárga ételfestékbe mártott pálcával, majd ha ez megszáradt, olvasztott csokiba mártott fogpiszkálóval arcot rajzolunk nekik.(Durván hangzik, az is volt....)
Majd elkészítjük a krémet: A tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről beletesszük a darabokra tört csokit, és a rumot (ízlés szerint), és lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
És "összeragasztunk" ,egy kifestett,és egy sima macaront.
Nem tökéletesek, mivel nem forrt ki a macaronoknak talpacskája, és belül üreges lett, de mint mondtam jobb lett mint amit előzőleg egyedül csináltam.A krém pedig tökélets állagú lett ,jól összeragasztotta őket!! Tehát van REMÉNY!
Ja... és néhány dolog amit érdemes figyelmbe venni mielőtt macaront gyártanánk:
-a jó macaron titka a jó alapanyagoknál kezdődik
-most olvastam, hogy a legjobb hogyha szeletelt mandulát darálunk ,mert az a legszárazabb, és az elvileg a legjobb a macaronhoz.
-ééééééésssss ne este 7-kor kezdjünk el macaront csinálni (mint mi :-) ) , mert a folyamat,kb.4 óra!!
A recept innen származik.
khmm igen-igen.. viszont 4 óra alatt lehet fincsi gesztenyét sütni.. :)))
VálaszTörlésA macaron nagyon macerás különlegesség,bár szép az eredmény!
VálaszTörlés