Én még életemben nem sütöttem tortát! mármint ilyen igazit... egyik ismerősünk hozott kóstolót, és megtetszett, gondoltam ,majd a szülinapi bulimon ilyet sütök :)
de persze meg is szavaztattam a meghívottakkal, hogy ilyen legyen- vagy valami epres torta, és hát végül ez lett:
Hozzávalók:
A tésztához: A krémhez: A torta külsejére:
4 tojás 5.ek.liszt 500 ml meegle cukrászhab
10 ek. víz 3 ek. cukor (én kb. csak a negyedét használtam fel)
30 dkg cukor 5.ek porcukor citromszeletek
1 csomag sütőpor 3 dl tej 1 csomag átlátszó zselatinpor
25 dkg liszt 32,5 dkg RAMA
2 citrom héja 2 citrom leve
só
Elkészítés:
A tojások sárgáját a langyos vízzel öszehabosítjuk, majd a cukorral fehéredésig verjük.Ezután belekavarjuk a citromhéjat, a sütőporos lisztet, és a legvégén jön a tojásfehérjék kemény habja. Kivajazott ,kilisztezett tortaformában kb.180°C- on tűpróbáig sütjük.
A lisztet a tejjel simára keverjük, és lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrű péppé főzzük. Ha ezzel megvagyunk mehet bele a 2 citrom leve, és jól elkeverjük. Egy frissentartó fóliadarabbal betakarjuk (egy kicsit belenyomkodjuk a krémbe) így nem kell állandóan kavargatni ,hogy ne bőrösödjön meg.Megvárjuk míg teljesen kihűl. Ha kihűlt, akkor a margarint habosra kavarjuk a porcukorral, majd apránként hozzákeverjük a sűrű pépet.
A piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, megtöltjük a krémmel.(Nekem folydogált, de megoldottam ,biztos nem hagytuk eléggé kihűlni a pépet, de a hűtőben állás során a krém tökéletesen jó állagú lett.)
Ezután 1 éjszakára a hűtőben állni hagyjuk ,nekem így lett tökéletes a krém. (már nem folyt). Fogtam a meegle cukrászhabot, és az utasításnak megfelelően elkészítjük. (Az a jó benne ,hogy nem kell hozzá semmilyen habfixáló por, meg ilyesmi, csak kihűtjük, majd beleöntjük egy magasfalú tálba, kisebb részletekben hozzákeverünk 125g bármilyen ízesítésű joghurtot [ha citromtortáról van szó akkor citromosat, de úgy is jó ,ha natúrt teszünk bele, és még egy kis citromlevet] és addig verjük amíg el nem éri a megfelelő állagot.)
...csak egy baki volt olyan sok lett a hab, hogy meg kellett csinálom a cukrászhab dobozán lévő receptet, a receptet hamarosan hozom :)
Amikor kész lett a hab, szépen rákentem a külsejére, a tetejére citromszeleteket raktam. Elkészítettem a zselatint, és a tetejére csurgattam, ahol szépen megdermedt.Fogtam -a külön erre a célra vett- cukrász ,fecskendős habnyomómat, és szépen, ahogy a szép tortáknál a tetejének a szélét kidíszítettem vele. :)
A meghívottaknak is nagyon ízlett, azt mondták megtartanak, és mehetek hozzájuk sütni. Komolyan gondolkozom ,hogy cukrász leszek! :D
nagyon jól néz ki!:))
VálaszTörlésköszönöm! és milyen finom volt! :)
VálaszTörlés